Les lipsanoteques

 

El reliquiaris més primitius conservats s'anomenen "lipsanoteques". Aquesta paraula, que prové del grec, s’utilitza per anomenar aquells petits recipients que, en època romànica, s’utilitzaven per contenir les relíquies que es dipositaven als reconditoris de les ares dels altars per a la seva congregació litúrgica.

 

Les reformes de les esglésies romàniques catalanes van permetre localitzar, inventariar i estudiar un bon nombre de lipsanoteques.

 

Les millors col·leccions de lipsanoteques es troben al Museu Episcopal de Vic, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu Frederic Marès, entre d'altres. De fet, n’hi ha exemplars a gairebé tots els museus d’art i d’història que tracten el període romànic.

 

Les formes de les lipsanoteques són diverses així com els materials amb les quals estan fetes. Fins i tot, es van reutilitzar recipients que tenien diferents usos. Així, s’han pogut recuperar lipsanoteques en forma d’ampolleta (reutilitzada), ovoïdal, de barrilet, cilíndriques, les anomenades en forma de sarcòfag d’alabastre, de fusta de forma prismàtica, més o menys treballades, amb tapa corredissa, d’elaborades en pedra 8generalment tosca) i altres. També s’han trobat tapes de reconditori amb inscripcions.

 

Aquí teniu diversos enllaços que us poden interessar per aprofundir en el tema de les lipsanoteques:

 

Lipsanoteca de Sant Pere del Grau (MEV)

 

De Santiago Fernández, Javier. “Inscripciones en lipsanotecas y tapas de altar catalanas de los siglos X-XII. Su origen y función

 

Lipsanoteques i reliquiaris al Museu Diocesà d’Urgell

 

Fàbrega, Àngel. “L’altar major de la Catedral de Barcelona i les seves lipsanoteques”

 

Podeu veure aquest vídeo del Museu Episcopal de Vic sobre la consagració d’altars:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trobareu informació molt interessant sobre les lipsanoteques i el seu ús en aquests articles de Josep Gudiol, que compten amb més d’un segle, però que mereixen ser tinguts molt en compte: Gudiol, Josep. “Col·locació de les santes relíquies en els altars”. Quatre articles publicades a La Veu del Montserrat:

 

La Veu del Montserrat, n. 7, 26 de juliol de 1901, p 258-264

 

La Veu del Montserrat, n. 8, 26 d’agost de 1901, p 290-295

 

La Veu del Montserrat, n. 9, 25 de setembre de 1901, p. 330-334

 

La Veu del Montserrat, n. 10, 25 d’octubre de 1901, p. 377-381

 

La Veu del Montserrat, n. 11, 25 de novembre de 1901, p. 412-420