Relíquies de sant Pasqual Bailon

 

Pasqual Bailón Yubero (16 de maig de 1640, Torrehermosa (Aragó) - 17 de maig de 1592, Vila-real) va néixer en una família pagesa humil, va viure a la llar familiar fins als 7 anys. A partir d’aquesta edat va fer de pastor d’ovelles. En aquesta època va aprendre a llegir i escriure de forma autodidacte a partir de les lectures de devocionaris i llibres de temàtica religiosa.

 

Quan tenia uns 20 anys, va entrar al convent de l’orde franciscà descalç, de la Mare de Déu d’Orito o Loreto, a Montfort, on professà el 2 de febrer de 1565. Com a frare llec hi va realitzar les feines més humils i va exercir-hi de porter. L’any 1576, fou enviat pel ministre provincial a París per dur documents al general de l’orde. Durant el viatge, va ser apedregat pels calvinistes francesos. Va residir en diferents convents.

 

A Almansa va fer de mestre de novicis. El 1588, va anar a viure a Nostra Senyora del Roser de Vila-real, quan encara formava part del bisbat de Tortosa, on va seguir fent feines senzilles fins a la seva mort. Era un gran devot del misteri de l’Eucaristia.

 

La seva festa és el 17 de maig. El papa Pau V el va beatificar el 29 d’octubre de 1618 i va ser canonitzat el 16 d’octubre de 1690 per Alexandre VIII.