La versión de su navegador no está debidamente actualizada. Le recomendamos actualizarla a la versión más reciente.

La invenció del cos de sant Esteve, celebrada el 3 d’agost

Algunes parròquies que tenen el protomàrtir sant Esteve com a titular, celebren la seva Festa Major el 3 d’agost i no l’endemà de Nadal com semblaria escaure’s millor. Aquest fet es deu a la circumstància, poc habitual en el santoral, que sant Esteve té dues dates per festejar-lo. En el cas que tractem és la commemoració de la invenció, o descoberta miraculosa, del seu cos.

Iacopo da Varazze explicava a la Llegenda àuria que un personatge anomenat Gamaliel que havia recollit el cos de sant Esteve, del lloc on havies estat lapidat i l’havia enterrat al seu propi sepulcre. Gamaliel, segles després,  es va aparèixer durant tres nits seguides a un sacerdot de Jerusalem, de nom Llucià. En aquestes li va indicar el lloc on estava enterrat Esteve.  Aquests fets van tenir lloc entre el 3 i el 20 de desembre del 415. La notícia de la localització de les relíquies es deuria divulgar per tots els territoris cristians amb molta empenta.

Una informació que constata el relleu de la descoberta és la circular del bisbe Sever de Menorca. Aquest document dóna a conèixer els fets esdevinguts entre el 2 i el 9 de febrer de l’any 418 . A l’illa balear es va aturar Pau Orosi amb les relíquies de sant Esteve que, des de Jerusalem, transportava a terres peninsulars hispàniques. El bisbe Sever, animat per la presència de les restes del protomàrtir,  va promoure i aconseguir la conversió dels jueus de la ciutat de Magona, l’actual Maó. Aquest text constata com, passat poc més de dos anys de la seva invenció, les relíquies de sant Esteve ja viatjaven a casa nostra.

Precisament, moltes de les esglésies consagrades al sant podrien tenir el seu primer fonament en aquesta època de l’antiguitat tardana. És el cas de Sant Esteve de Vila-setrú a la comarca d’Osona: en document de l’any 906 se l’assigna com a sufragània de Santa Maria de Manlleu “com solia tenir en temps antics”. Precisament, aquest temple havia celebrat la seva festa major en la data de la invenció.