La versión de su navegador no está debidamente actualizada. Le recomendamos actualizarla a la versión más reciente.

Sants històrics

Els sants històrics són aquells que, de forma indubtable, és té la certesa de la seva existència real i física a Catalunya segons referències documentals. En aquest sentit, s’agrupen per la seva condició: màrtirs, bisbes, fundadors, destacats membres d’ordes religiosos.

S’interpreta que ha estat santa o sant històric català aquell que ha nascut, viscut (exercit la seva vida religiosa) o mort a Catalunya. És a dir, catalanitat de naixement, d’adopció o de defunció. És així que s’ha atorgat la catalanitat quan el lloc, la localitat o la ciutat dels esdeveniments biogràfics haguessin succeït dins de la divisió eclesiàstica diocesana catalana en algun moment històric, o que haguessin estat sants amb una forta relació amb l’Església catalana. Per aquest motiu hi ha inclosos els més antics del bisbat medieval d’Elna, a la Catalunya Nord, com també els del bisbat de Roda d’Isàvena, quan depenia del d’Urgell i de Lleida.

Alguns sants ho són per ‘aclamació popular’ i no oficialment. De fet, tret dels màrtirs, la majoria dels de l’antiguitat tardana i dels primers segles de l’edat mitjana responen a una canonització popular promoguda per la seva comunitat, generalment la diòcesi, i acceptada posteriorment per l’Església. En aquesta línia cal esmentar, també, que dins els noms inclosos en aquest llibre hi ha sants que oficialment només se’ls considera beats; malgrat tot, alguns documents de la religiositat popular catalana, com alguns goigs que els són dedicats, els admeten entre els sants.

 

Sant Salvador d'Horta, 'taumaturg' de Catalunya

El bisbe gironí Joan de Bíclarum

El pas de sant Vicent Ferrer per Vic

Sant Pere Ermengol

Sant Joan de Cetina i sant Pere de Dueñas

Sant Josep de Calassanç 

Sant Damas, suposadament el primer "papa" català

Sant Ramon de Penyafort i el miracle de la transfretació

La infructuosa recerca del cos de sant Pere Nolasc i les seves conseqüències literàries

Beat (tingut, també, per sant) Maurici Proeta

Santa Paula Montal

 Sant Oleguer i la recuperació de la independència eclesiàstica

Sant Pacià, bisbe i escriptor de la Barcelona romana

Sant Josep Oriol: per sobre de les lleis de la física

Sant Brauli, un gironí que va ser bisbe de Saragossa

Sant Joan d'Organyà

Miró de Tagamanent, a Sant Joan de les Abadesses