La versión de su navegador no está debidamente actualizada. Le recomendamos actualizarla a la versión más reciente.

Beat (tingut, també, per sant) Maurici Proeta

Maurici Proeta (s. XVI, Castelló d’Empúries – 1546, Palma de Mallorca) fou un frare agustí, fill de família de tintorers.

Nascut al carrer de Sant Marc de Castelló d’Empúries, ingressà en el convent agustinià de Santa Magdalena de Castelló d’Empúries, on va vestir l’hàbit i on va professar. Estudià a Barcelona i Lleida, i es va doctorar en Teologia a Tolosa de Llenguadoc.

Després de ser ordenat sacerdot, es va dedicar a la predicació per diverses localitats de Catalunya. Posteriorment, exercí de missioner als territoris nordafricans de Tunis i Alger, dedicat a la conversió d’infidels. En el viatge de retorn a Catalunya, va fer parada a terres de Mallorca on emmalaltí i morí a l’antic convent agustinià de Santa Maria d’Ítria.

Tot i que no ha estat canonitzat oficialment però sí beatificat, era tingut per sant i així l’esmenta alguna biografia eclesiàstica del segle XIX. Els tintorers de Barcelona el tenien per patró per un miracle que s’explicava de quan era jove i havia aconseguit peces de cada color després de barrejar els tints de diferents coloracions.