La versión de su navegador no está debidamente actualizada. Le recomendamos actualizarla a la versión más reciente.

Berenguer de Peralta, un bisbe lleidatà ocasionalment venerat com a sant

Berenguer era membre del noble llinatge dels Peralta. Alguns autors consideren que va néixer, a principi del segle XIII, a la ciutat de Lleida, tot i que d’altres, com Antoni Vicent Domènec, en situen el naixement a Montsó. Davant aquesta controvèrsia, l’autor Josep Lladonosa, afirma que va néixer a Lleida, pel parentiu amb el canonge Joan de Peralta i l’existència de la casa familiar a la ciutat des del període de la reconquesta cristiana.

De jove va entrar al capítol catedralici per fer de canonge, el 1244, i va ingressar a l’orde dominicà per influència de sant Ramon de Penyafort i del bisbe Guillem de Barberà.  L’any 1255 fou elegit bisbe de la seu lleidatana. Sembla després de resistir a assumir el càrrec, finalment va acceptar-lo. Signa com a bisbe el maig de 1256, tot i que es dubta que hagués estat consagrat. Només va ocupar la prelatura durant uns mesos ja que moria a la tardor del 1256.

La seva tomba es va bastir a la mateixa catedral i s’hi va col·locar una inscripció on constava la seva condició de bisbe electe de la seu i de venerable.

Se celebrava la seva festa el 2 d’octubre. No ha estat canonitzat oficialment ni consta en el Martirologi romà. Malgrat això, va rebre culte com a sant i la porta situada al sector nord del creuer de la catedral vella de Lleida ha estat coneguda com la porta de sant Berenguer. El seu sepulcre era encensat, juntament amb l’altar, en els oficis solemnes. Igualment s’havia mantingut la seva festa i les processons que es feien dins l’edifici hi feien una aturada amb oracions. El canonge Joan de Peralta, de la mateixa família que el bisbe, va instituir una capellania sobre el seu altar i sepulcre. El culte es va suprimir, definitivament, després de l’entrada de les tropes de Felip V a la ciutat, el 1707.

Font: Diccionari de sants històrics catalans. Sant Vicenç de Castellet: Farell Editors, 2011, p. 17-18

Directiva de cookies

Este sitio utiliza cookies para el almacenamiento de información en su equipo.

¿Lo acepta?