La versión de su navegador no está debidamente actualizada. Le recomendamos actualizarla a la versión más reciente.

Nebridi, segon bisbe d’Ègara

Nebridi (abans 516?-~ 545, Terrassa?) és el segon bisbe conegut de la seu d’Ègara, l’actual Terrassa. Formava part d’una família de quatre germans que, també, eren bisbes: Justinià de València, Just d’Urgell, i Elpidi d’Osca. Segons Antoni Pladevall, hauria rebut formació al monestir d’Assan de la Ribagorça de part de sant Victorià. Va participar en els concilis de Tarragona, l’any 516, de Girona, el 517, i en el segon concili de Toledo, el 527. Isidor de Sevilla, en tractar del seu germà Just d’Urgell, destaca que havia produït obra escrita però que desconeixia.

La festivitat ha estat celebrada, segons èpoques, en dues dates; el 9 i el 14 de febrer. La seva canonització va ser de tipus popular i tradicional, inicialment circumscrita a la diòcesi.

El conjunt monumental de l’antic bisbat d’Ègara, impulsat pel bisbe Nebridi, és excepcional. Es conserven els edificis resultat de les reformes d’època romànica sobre la base de construccions anteriors. Està format per tres temples, cadascun amb una funció original diferent. Santa Maria, representava la catedral i era l’espai destinat a la litúrgia i reservat al bisbe i al clergat. El seu interior presenta pintures murals del segle VI i romàniques del XII i XIII. Igualment, conté una talla gòtica de la Mare de Déu i, a l’extrem oposat a l’absis, es conserva el baptisteri episcopal. Sant Pere era l’església parroquial adreçada als fidels. S’hi pot veure un retaule de pedra del segle X i el retaule gòtic de Jaume Huguet dedicat als sants Abdó i Senén. Finalment, entre totes dues, hi ha l’església de Sant Miquel. Aquesta tenia un caràcter cementirial i podria haver estat lloc de veneració d’algun màrtir, possiblement sant Celoni, a qui està dedicada la cripta. Són remarcables, també, les pintures murals del segle VI.

Font: Diccionari de sants històrics catalans. Sant Vicenç  de Castellet: Farell, 2011, p. 82-83

Directiva de cookies

Este sitio utiliza cookies para el almacenamiento de información en su equipo.

¿Lo acepta?