La versión de su navegador no está debidamente actualizada. Le recomendamos actualizarla a la versión más reciente.

Sant Bernat d’Alzira i les seves germanes Gràcia i Maria

Ibn Ahmed al-Mansur (1135, Carlet - País Valencià - † 21 d’agost de 1181, Alzira - País Valencià) era fill del príncep sarraí de Carlet. Es va convertir al cristianisme després de ser enviat a terres catalanes per negociar la llibertat de presos sarraïns. De retorn, va fer estada al monestir de Poblet on va ser acollit per la comunitat de monjos amb el nom de Bernat. Més endavant, va decidir anar a convertir la seva família. Va trobar que el seu pare era mort i que el seu germà gran, Almansor havia heretat els béns familiars. En aquelles terres, va predicar el cristianisme i les seves germanes Zoraida i Zaida (batejades de nou com a Gràcia i Maria) es van convertir. Almansor, però, va empaitar-los prop l’Alzira, quan feien camí cap a Catalunya i els va matar. A Bernat el va lligar a un arbre i li va infligir llargs martiris.

Les seves restes es van recuperar quan els exercits de Jaume I el Conqueridor van deslliurar les terres dels sarraïns i les van posar en una capella. Perdut el rastre d’aquesta construcció, temps després i en el mateix lloc, fou fundat un convent trinitari. Les relíquies van ser retrobades i autentificades l’any 1601. La canonització de Bernat és del tipus extraordinari o equivalent per confirmació papal.  És considerat patró de les ciutats d’Alzira i Carlet.

La seva festa té diversos dies segons qui la celebri: 23 de juliol (diòcesi de València), 1 de juny (orde cistercenc) i 2 de setembre (monestir de Poblet). En calendaris del segle XIX apareix el 22 d’agost, juntament amb les seves dues germanes, santa Gràcia i santa Maria.

Directiva de cookies

Este sitio utiliza cookies para el almacenamiento de información en su equipo.

¿Lo acepta?