La versión de su navegador no está debidamente actualizada. Le recomendamos actualizarla a la versión más reciente.

Sant Brauli, un gironí que va ser bisbe de Saragossa

Brauli (~ 585, Girona – 651, Saragossa), era fill d’una família hispanoromana. Una de les hipòtesis que té més força és la que situat el seu naixement a Girona. Narcís M. Amich fa referència a autors com A. Lambert i C.H. Lynch que, per argumentar-ho, deien: “coneixia perfectament la realitat eclesial de la ciutat de Girona i els seus dirigents, entre ells, sobretot, el bisbe gironí Nonnit, amb el qual l’uneix una profundíssima amistat”. De la seva família, formada per diversos germans, en destaquen la figura de Joan que l’havia precedit precedir al bisbat de Saragossa, i la de Pompònia, que va ser abadessa d’un monestir.

Brauli va adquirir una notable formació eclesiàstica i literària, al costat d’Isidor de Sevilla –amb qui va participar en la redacció i edició de les Etimologies– i del seu propi germà Joan. Aquesta preparació li va servir per generar una important producció literària. Entre les seves obres destaquen un total de 44 cartes, escrites o rebudes per Brauli. Dues d’aquestes epístoles fan referència concreta i directament a la situació en què es trobava aleshores el bisbat gironí.

Entre l’any 631 i el 651, va ser bisbe de Saragossa, i va assistir al quart concili de Toledo (any 633), al cinquè (636) i al sisè (638).

 

Bibliografia:

Amich, Narcís (1999). “Algunes informacions sobre el bisbe de Girona ‘Nonnitus’ (621-635): els testimonis literaris i històrics d’Ildefons de Toledo i Brauli de Saragossa”, Annals de l’Institut d’estudis gironins. Girona: Institut d’Estudis Gironins, 1999, v. 40, p. 74

Croisset, Juan. Año cristiano. Madrid: Viuda de Rodríguez; J. F Farrés i Cia, 1885, v. 2, p. 448-458

Martirologio romano. Basauri: Coeditores Litúrgicos, 2007, p. 210.

Réau, Louis. Iconografia del arte cristiano. Barcelona: Ediciones del Serbal, 2000, v. 6, p. 240