La versión de su navegador no está debidamente actualizada. Le recomendamos actualizarla a la versión más reciente.

Sant Joan d'Organyà

Es desconeix el lloc de Joan d’Organyà (S. XI, Alt Urgell - † 1192/1195, Bellpuig de les Avellanes. Os de Balaguer). Se sap que vivia retirat a una cova fins a l’establiment del primer monestir a Vallclara que va adoptar la regla premostratenca a Catalunya. Aquesta,  però, es va extingir pocs anys després. La congregació, derivada de l’agustiniana, procurava una vida plenament monacal i una major austeritat.

Joan d’Organyà i la seva comunitat, posteriorment, es van dirigir a terres de la Noguera al lloc anomenat Mont Malet on va viure, de nou, retirat en una cova.

El comte Ermengol VII d’Urgell, que coneixia la seva fama, li va encomanar la fundació d’un monestir premostratenc a Vilanova de les Avellanes, del qual en va ser el primer prior. Sembla, però, que va passar els seus darrers anys de vida retirat, de nou, en una cova.

Iconogràficament, se’l presenta vestit amb  l’hàbit de l’ordre premostratenca amb túnica i cogulla de llana, blanques, amb sobrepellís blanc de lli amb faixa i birret blancs. A una mà porta un bàcul, per la seva condició de fundador, i a l’altre sosté un llibre i, especialment, un crani. Aquesta estructura òssia fa referència a la relíquia del sant que era venerada, primerament, a la cova on havia viscut i més endavant al monestir de Vilanova de les Avellanes i finalment a la capella del Seminari de la Seu d’Urgell on van restar fins a la Guerra Civil quan van desaparèixer.

La seva festivitat s’escau el 8 d’abril; així apareixia en alguns calendaris catalans del segle XIX i ho recull, també, Joan Amades al Costumari Català. Malgrat que no ha tingut canonització oficial, la seva comunitat va considerar Joan una persona santa des de la seva mort.

El monestir fundat per Joan d’Organyà a Vilanova de les Avellanes es va fusionar, després de la seva mort, amb l’abadia propera de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes. La construcció del conjunt d’edificis es va iniciar el segle XIII, com el claustre romànic; l’església actual es va començar el XIV ja en estil gòtic tot i que amb la nau inacabada.

Vegeu aquesta i altres hagiografies a: