La versión de su navegador no está debidamente actualizada. Le recomendamos actualizarla a la versión más reciente.

Festivitat de sant Just, primer bisbe d'Urgell

Just va viure a la primera meitat del segle VI i és considerat el primer prelat conegut del bisbat d’Urgell. La  més destacada de les referències és la de sant Isidor en el seu De Viris Illustribus i que en fa una ressenya biogràfica: “Just, bisbe de l’església d’Urgell i germà del predit Justinià, difongué un opuscle on esposava el Càntic dels Càntics, amb discussions puntuals i amples sobre el sentit dels debats de les al·legories”.

Era membre d’una família molt culta per l’època. Tres dels seus germans, com ell mateix, van ser bisbes: Justinià de València, Nebridi d’Ègara, l’actual Terrassa, i Elpidi d’Osca. Segons Antoni Pladevall, podrien haver rebut formació de sant Victorià al monestir d’Assan a la Ribagorça.

El bisbe Just va participar en el segon concili de Toledo, l’any 527, i al concili de Lleida i València del 546.

Se’l representa amb la vestimenta de bisbe, amb mitra i bàcul a una mà; a l’altra mà sol dur un llibre en referència a la seva producció literària. També pot estar fent acció de redactar algun d’aquests escrits.

La seva festa és el 29 de maig tot i que anteriorment s’havia celebrat el dia anterior. Era venerat a la Seu d’Urgell abans del segle XI ja que a la catedral hi tenia dedicat un altar. Aquesta veneració hauria tingut continuïtat pel fet que, com ressenya Jaime Villanueva, en un document referent a la translació de les relíquies dipositades a l’altar major de la catedral de la Seu d’Urgell, l’any 1315, ja se’n citen unes de sant Just. Aquest mateix autor afirma que se li havien dedicat alguns altars a esglésies de la diòcesi però, en canvi, aquesta devoció no era indicada en el calendari festiu medieval. L’interès per sant Just es desvetllaria, diu Villanueva, fins a donar-li la merescuda importància com escriptor.

 

Font. Arimany, Joan. Diccionari de sants històrics catalans. Sant Vicenç de Castellet: Farell, 2011, p. 71-72

Directiva de cookies

Este sitio utiliza cookies para el almacenamiento de información en su equipo.

¿Lo acepta?