La versión de su navegador no está debidamente actualizada. Le recomendamos actualizarla a la versión más reciente.

Sant Pere Almató, fill de Sant Feliu Sasserra

Pere Almató i Ribera (1 de novembre de 1830, Sant Feliu Sasserra - † 1 de novembre de 1861, Haidu’o’g, Tonquín, Vietnam) va néixer en una família benestant del Lluçanès on el seu pare exercia de metge. Entre 1838 i 1840, els seus pares i els seus cinc germans, van viure a Oristà fugint del perill que suposava la primera Guerra Carlina. En aquesta població va rebre la primera formació humanística de mà d’un frare dominicà exclaustrat.

Entre 1842 i 1847, va estudiar al seminari de Vic, on va mantenir contacte amb l’orde dominicà i la vida de missioner. Solia participar en les lectures de la correspondència enviada pels evangelitzadors desplaçats al llunyà Orient que rebia un grup de frares secularitzats arran de la desamortització de 1835.  Antoni M. Claret, el va aconsellar d’ingressar en els dominicans i el va dirigir cap a l’escola de novicis i col·legi de missioners que l’orde tenia al convent castellà d’Ocaña.

A finals de setembre de 1847, va vestir l’hàbit dominicà i uns mesos després va professar. Entre 1848 i 1851 va estudiar filosofia i teologia i va rebre el sotsdiaconat. El juny de 1852 va embarcar a Cadis per dirigir-se a terres assiàtiques. A finals d’aquell any arribava a Manila (Filipines) on, poc després, esdevenia diaca i sacerdot.

Com a missioner va anar a la regió de Tonquín, al Vietnam.  S’hi va desplaçar passant per Hong-Kong i Macau on va residir durant un temps per aprendre la llengua autòctona. Allí va ser rebut per un grup de predicadors que hi vivien des de feia un cert temps. Els calia viure amagats a causa de la persecució que hi patien els cristians. Va prendre el nom de pare Binh, que vol dir “la pau o en pau”, i durant tres anys va exercir la seva tasca evangelitzadora al districte de Tietnham.

A partir de 1857, al Vietnam, la situació dels missioners va empitjorar i les persecucions de cristians van sovintejar. Des d’aleshores, Pere va restar amagat fins a la seva captura a Hai Du’o’ng l’octubre de 1861 juntament amb els bisbes Valentí de Berriochoa i Jeroni Hermosilla. L’1 de novembre, quan complia els 31 anys, els va arribar la condemna a mort i posterior execució per decapitació

La seva festa se celebra el 3 de novembre, tot que a la seva població natalícia festegen la seva memòria el darrer diumenge d’agost. El Martirologi romà indica que la commemoració del seu martiri és l’1 de novembre, juntament als dos bisbes que van morir amb ell, i estableix que el 24 del mateix mes es fa record col·lectiu dels 117 màrtirs del Vietnam.

El papa Pius X el va beatificar el 20 de maig de 1906 i Joan Pau II el va canonitzar el 19 de juny de 1988. Les seves restes van ser recuperades i mantingudes en secret fins que, l’any 1888, van ser conduïdes a Vic.

La casa natalícia de sant Pere Almató es troba entre el carrer que porta el seu nom i el carrer Major de Sant Feliu Sasserra. S’hi pot contemplar el mobiliari que pertanyia a la seva família i un petit oratori o capella dedicada a l’advocació mariana del Roser.

Font: Diccionari de sants històrics catalans. Sant Vicenç de Castellet, Farell, 2011, p. 100 - 101

Directiva de cookies

Este sitio utiliza cookies para el almacenamiento de información en su equipo.

¿Lo acepta?