La versión de su navegador no está debidamente actualizada. Le recomendamos actualizarla a la versión más reciente.

Sant Pere de la Cadireta, inquisidor contra els càtars

Nascut, possiblement, al mas de la Cadireta de Castellnou de Moià, Pere de la Cadireta (primera meitat s. XIII, Moià - † 1279, la Seu d’Urgell) va ingressar a l’ordre dominicà i professà els vots al convent de Santa Caterina de Barcelona, primer establiment de la comunitat a la ciutat.

El capítol provincial de l’orde, celebrat a Toledo l’any 1250, per la seva formació en llengües el va incloure en un grup de frares enviats a Tunísia per estudiar àrab. Set anys després, Ramon de Penyafort, general dominicà, el va reclamar  a Catalunya i va ser nomenat Inquisidor general.

Va combatre amb energia l’heretgia càtara. Davant del mateix rei Jaume I i del bisbe de Barcelona Arnau de Gurb va condemnar, de forma pòstuma, al cavaller Ramon de Josa. També ho va fer amb Arnau, vescomte de Castellbò, i la seva filla Ermessenda, comtessa de Foix, de qui va fer desenterrar i separar les seves restes de l’espai sagrat.

Fundador  i primer prior del convent de l’orde dominicà a la Seu d’Urgell, l’any 1273, a finals d’aquella dècada va morir lapidat per un grup de càtars de la zona al costat de Ponç de Planelles, també inquisidor.

La seva festivitat és el 19 de juliol. És el patró de Moià. No ha estat mai canonitzat oficialment, malgrat que la seva causa es va obrir el 1866, i ha rebut veneració com a sant per l’orde dominicà, a la Seu d’Urgell i a Moià. Segons Francisco Diago, del qual es fa ressò Antoni Vicent Domènec, el seu crani presentava un orifici produït pel cop de pedra que li havia causat la mort. El crani, d’altres restes seves i algunes pedres que li havien llençat es conservaven dins una arca al convent de l’orde a la Seu d’Urgell. L’any 1909, el bisbe Josep Torras i Bages va permetre continuar amb la veneració a una relíquia seva exposada a l’altar major de l’església parroquial de Santa Maria de Moià.

Directiva de cookies

Este sitio utiliza cookies para el almacenamiento de información en su equipo.

¿Lo acepta?