La versión de su navegador no está debidamente actualizada. Le recomendamos actualizarla a la versión más reciente.

Pròsper de Tarragona

La tradició més consolidada considera sant Pròsper (s. VII, Tarragona? - † després del 713, Camogli, Itàlia) com a darrer arquebisbe de Tarragona del període visigòtic. Arran de la invasió sarraïna, al voltant de l’any 713, va fugir de la ciutat acompanyat dels preveres Justí i Procopi, i els diaques Pantaleó, Marçal i Jordi. Es van endur les relíquies dels sants màrtirs Fructuós, Auguri i Eulogi per protegir-les També es van endur l’Oracional visigòtic tarraconense, conegut com al Còdex de Verona, on es conserva actualment. Segons Joan Serra i Vilaró, el recorregut hauria sorgit de Tarragona, i hauria passat per Càller (Sardenya), Pisa (Toscana, Itàlia) i, finalment, s’aturaria a la zona de Camogli, situat a la Ligúria italiana. Allà hi haurien fundat el monestir de San Fruttuoso di Capodimonte. En aquest cenobi moriria sant Pròsper anys després, possiblement el 718.

Aquesta narració, segons l’autor Josep Martí, podria ser una deformació d’una tradició local de Camogli que considera sant Pròsper, també arquebisbe tarragoní, un fugitiu dels vàndals i que hauria mort el 24 de novembre del 409.

La representació més habitual és vestit de bisbe metropolità amb mitra al cap; amb la mà dreta subjecta un bàcul i amb el braç esquerre sosté un vaixell en miniatura en record del seu viatge des de Tarragona a la Ligúria italiana.

La festivitat és establerta el 18 de maig a Tarragona. L’any 1950, en aquesta data, l’arquebisbe Benjamín de Arriba y Castro va rebre una relíquia autèntica de sant Pròsper per a la Catedral, on es va poder venerar. El papa Joan XXIII va concedir la celebració d’ofici i missa de sant Pròsper a tot l’arquebisbat vinculada a la data de la recepció de la relíquia.

El 2 de setembre se celebra a Camogli (Província de Gènova a la Ligúria italiana) d’on és patró i on el culte va ser aprovat pel papa Pius IX l’any 1854; en aquesta darrera data consta al Martirologi romà.

Directiva de cookies

Este sitio utiliza cookies para el almacenamiento de información en su equipo.

¿Lo acepta?