La versión de su navegador no está debidamente actualizada. Le recomendamos actualizarla a la versión más reciente.

Sant Romuald, eremita a Cuixà

Romuald (~950/852, Ravenna - Emília-Romanya, Itàlia – 1027, Val di Castro – Fabriano,Itàlia) era de família noble, de la ciutat italiana de Ravenna, es va fer monjo benedictí a l’abadia de Sant'Apollinare in Classe. L’any 978 es trobava a Venècia. Juntament amb un grup de venecians entre els quals es trobava el mateix dux de la ciutat Pere Orsèol, va fugir de la ciutat. Seguint l’abat Garí es va retirar als voltants de Sant Miquel de Cuixà per viure vida eremítica.

Deu anys després, el 988, va dirigir-se a Ravenna en ajuda del seu pare, després de convèncer al comte Oliba Cabreta de retirar-se a l’abadia benedictina de Montecassino, al Laci italià. Posteriorment, entrava a  Sant' Apollinare in Classe d’on seria arribaria a ser-ne abat. Poc després va renunciat al càrrec i es va lliurar, altra vegada, a la vida eremítica. L’any 1012, seguint la regla benedictina, va fundar l’orde camaldulenc que respon a una vida austera de tipus eremità, tan solitària com en comunitat.

Sol vestir l’hàbit dels camaldulencs, amb túnica, escapulari i caputxa amb cinturó, tot de color blanc. Sol dur una abundosa barba. El seu atribut més característic és una petita casa voltada d’arbres que porta al braç en referència a la vida eremítica. Pot estar acompanyat per un escala, símbol místic de l’ascensió al cel i un flagell en senyal de penitència. Louis Réau diu que pot dur una calavera a les mans, que pot aguantar un bàcul o, fins  i tot, repartint el reglament de l’orde que va fundar.

La seva festa se celebrava el 7 de febrer però actualment, i segons el Martirologi romà, es commemora el 19 de juny. Beatificat pocs anys després de la seva mort, va rebre la canonització del papa Climent VIII l’any 1595.

FontDiccionari de sants històrics catalans. Sant Vicenç de Castellet: Farell, 2011, p. 131-132

Directiva de cookies

Este sitio utiliza cookies para el almacenamiento de información en su equipo.

¿Lo acepta?