La versión de su navegador no está debidamente actualizada. Le recomendamos actualizarla a la versión más reciente.

Sant Vicenç de Cotlliure

Vicenç era pescador de la població rossellonesa de Cotlliure (mitjan segle III, Cotlliure– 19 d’abril del 303, Cotlliure) quan Dacià, prefecte de l’emperador Dioclecià, va arribar a aquelles terres en plena persecució dels cristians. Vicenç va ser denunciat per cristià, fou arrestat i, posteriorment, conduït davant un tribunal. Dacià va intentar que renegués de la fe en Jesucrist i mostrés adoració pels déus dels romans però Vicenç s’hi va negar repetidament. Aleshores va patir diversos martiris fins que va ser cremat viu en una foguera davant tota la població a una illeta de la platja.

Se’l representa vestit de pescador amb la palma martirial a una mà; ocasionalment, va vestit amb túnica fins als peus. Se’l pot situar en una petita barca o en un escenari de platja i barques.

La seva festa se celebra el 19 d’abril. És patró de Cotlliure, en especial dels seus pescadors, on el 16 d’agost se celebra una processó per mar.

Una petita capella indica el lloc on la tradició situa el martiri de sant Vicenç, damunt unes roques que antigament estaven enfront la platja de Cotlliure i que ara en formen part per un braç de sorra.

Les relíquies de sant Vicenç eren a la població fins al 1642 quan van desaparèixer després del setge de les tropes franceses durant la Guerra dels Segadors. Els anys 1700, des de Roma, foren portades noves relíquies del sant i dipositades en reliquiaris que són conduïts en la processó del 16 d’agost en commemoració de la seva arribada.

 

Font: Arimany, Joan. Sants tradicionals catalans. Sant Vicenç de Castellet: Farell, 2013, p. 147-148