La versión de su navegador no está debidamente actualizada. Le recomendamos actualizarla a la versión más reciente.

Festes de sant Roc al carrer de la Passió de Manlleu

La festivitat de sant Roc s’escau el 16 d’agost però els veïns del carrer de la Passió de Manlleu –que tenen aquest Sant en una capelleta- no la celebren aquest dia; com que la data s'escau en plena Festa Major del municipi, des de fa més d’un quart de segle que passen els dies de gatzara al darrer cap de setmana de mes.

La presència de sant Roc al carrer de la Passió és molt antiga; fins i tot se suposa que prové del segle XVII. Fins a la Guerra Civil la capelleta estava situada damunt d’un mur, de l’antiga casa Millàs, a l’altra banda del carrer d’on es pot veure actualment. La fornícula, de factura modesta, estava rematada per una creu de ferro forjat. La devoció al sant, especialment en temps d’epidèmies –prou freqüents en segles passats- feia que al seu voltant es posessin exvots de cera.

La imatge es va salvar de la destrucció decretada el 1936 per l’interès del veïnat que la va guardar  en un improvisat refugi que feien van fer servir durant la guerra. El 1939, passada la contesa bèl·lica, es va construir de nou a la façana de casa del veí que la va salvar. Des d’aleshores ha donat nom al forn de pa que hi és situat.

Actualment, el darrer cap de setmana d’agost, se celebra amb gran animació: es llegeix un pregó, es fa ball, sopar, sardinada i altres activitats que duren diversos dies. En alguna ocasió es coreja un “Cant a Sant Roc del carrer de la Passió”, escrit i musicat per Jaume Roma, que diu: “Al carrer de la Passió, per Sant Roc la festa fem, si voleu ser amb nosaltres us esperem de tot cor. Oh, Sant Roc, a tots nosaltres protegiu-nos de tot mal; amb salut i alegria que passem un altre any...”. Vegeu, per tant, el cartell d’enguany:

 

Directiva de cookies

Este sitio utiliza cookies para el almacenamiento de información en su equipo.

¿Lo acepta?