La versión de su navegador no está debidamente actualizada. Le recomendamos actualizarla a la versión más reciente.

Sant Francesc d’Assís i el seu suposat pas per Osona fa 800 anys

La figura de sant Francesc d’Assís, amb una significació històrica indiscutible, va ser dotada per l’imaginari col·lectiu de fabuloses facultats i la seva vida va esdevenir objecte de meravellosos episodis dels quals se’n té ben poca certesa. 

Els seus biògrafs coincideixen en atribuir, a sant Francesc, un viatge a terres hispàniques de pas cap a una, desitjada però no realitzada, evangelització del Marroc. L’episodi se situa a finals de 1213 o, especialment, el 1214; per tant, enguany s’escau el 800 aniversari d’aquest fet. Francesc, acompanyat de fra Bernardo da Quintavalle, quan desitjava anar al Marroc a predicar als sarraïns va emmalaltí i és tradició que s’hostatjà a l’hospital de sant Nicolau de Barcelona, prop la mar, on fou fundada després la primera casa religiosa franciscana. Les tradicions sobre la seva estada i predicació a Catalunya són s’escampen arreu del país i s’ho relacionen llocs a Perpinyà, Teià, Sant Celoni, Vic, Santpedor, el Lledoner de Cervelló , Sant Joan Despí, Reus, Prades, Cervera, Lleida. Aquest recorregut, sembla, també va obeir al desig de fer el camí de Sant Jaume.

Del seu pas a per la comarca d’Osona es recorda especialment un relat associat a l’església de Sant Francesc-s’hi-moria que recorda el defalliment que va partir Francesc en el paratge solia aturar-se a resar. L’aigua d’un pou, que li va fer proporcionar un pagès de la contrada, li va fer retornar els sentits i, aleshores, va anomenar aquesta deu d’aigua com a Poudevida.

Un altre testimoni atribuït a la presència de sant Francesc a Vic es troba en el tram de muralla medieval, entre els antics portals de Queralt i de Montcada (conegut popularment com a Portalet) on hi ha les restes arquitectòniques d’una torre. D’aquesta torre, desapareguda l’any 1895, se’n conserven els encaixos en el mur; enmig, però, encara s’hi pot veure una curiosa i antiga capelleta de carrer datada, probablement, del segle XIV o XV. Es tracta d’un relleu sobre pedra on, entre un marc massís, s’hi pot veure la figura de sant Francesc d’Assís tot mostrant les nafres o estigmes de Crist aparegudes en el seu cos l’agost de 1244. La tradició explica que, en aquella desapareguda torre, sant Francesc d’Assís va predicar a la gent de Vic. Tot i que historiadors del XIX situen el fet l’any 1225.

Allò que és indiscutible en la història de Vic, i que alguns han utilitzat com argument autèntic de la presència del sant a la ciutat, és que els franciscans ja s’hi havien establert el 1225, mesos abans de la mort del fundador. La presència del relleu de sant Francesc a la muralla vigatana, el resol Eduard Junyent quan considera que el gravat podria tenir una funcionalitat ben clara: assenyalar la direcció per trobar el convent dels framenors. Una mena d’indicador ben gràfic i particular.

 

Directiva de cookies

Este sitio utiliza cookies para el almacenamiento de información en su equipo.

¿Lo acepta?