La versión de su navegador no está debidamente actualizada. Le recomendamos actualizarla a la versión más reciente.

Visita guiada: Els Sants Màrtirs, antics patrons de Vic

Durada aproximada: 1,5 h

Grups interessats, cal contactar amb l’Oficina de Turisme de Vic 

Els diumenges d’octubre de 2014, l’Oficina de Turisme de Vic va organitzar la visita guiada “Els Sants Màrtirs, antics patrons de Vic” juntament amb una petita exposició a les mateixes dependències municipals. Es commemorava, d’aquesta manera, el 350è aniversari del trasllat de l’urna, amb les relíquies de sant Llucià i sant Marcià, a l’altar major de l’església de la Pietat. Una tradició ben arrelada a la ciutat, deia que el 9 d’octubre 1051, en aquest temple, un domer de la catedral vigatana, anomenat Ramon Ferrer, hi havia trobat les restes de dos suposats màrtirs, antics nigromants convertits al Cristianisme que haurien estat cremats a la foguera, a la mateixa ciutat d’Ausa, la Vic romana en data del 26 d’octubre de l’any 255 essent emperador Deci i Sabí el seu lloctinent.

Durant tota la baixa edat mitjana, les relíquies dels dos sants havien estat venerades i tingudes en gran estima. La tardor de 1656, el bisbe de la diòcesi vigatana, Francesc Crespí de Valldaura, va traslladar al Consell ciutadà i al Capítol de canonges de la Seu la necessitat de l’elecció dels sants patrons preferents de la ciutat. Sant Llucià i sant Marcià, defensats pel Consell, es van imposar a sant Just, defensat pel Capítol. L’agost de 1664, l’arqueta amb les seves cendres, era col·locada a recentment acabada església de la Pietat on, suposadament, havien estat trobades sis segles abans. D’aquesta, de forma ben plàstica, s’evidenciava que passaven a ser considerats els principals protectors de Vic.

Als carrers de nucli urbà, com veuria qualsevol observador que es passegés pels carrers de la ciutat, hi ha diverses representacions dels Sants Màrtirs en forma de capelletes de carrer. La imatge és la mateixa que s’ha acabat imposant en qualsevol estampa i altra format i que els identifica: dos joves gairebé nus, lligats pel canell a una columna, enmig de les flames; damunt la columna sol haver-hi un o diversos àngels que subjecten el llorer o palma de la victòria en el martiri. Ja siguin en format de fornícula, amb l’escultura dels dos sants dins un buit deixat a la paret, o en plafons de rajoles decorades són un indici irrefutable de l’acceptació de la població vigatana pels seus patrons. Es constata, per tant, a la geografia urbana de Vic, que predominava la devoció als dos màrtirs que no a cap altre dels sants dels quals s’ha considerat el patronatge.

L’itinerari comença a l’Oficina de Turisme de Vic on s’explica com els dos sants havien arribat a ser declarats patrons ciutadans. Seguidament, es fa camí pels carrers del nucli antic i s’accedeix a edificis emblemàtics de la ciutat: l’església de la Pietat, el Museu Episcopal de Vic i el patí del Palau Episcopal.

Itinerari i punts d’interès:

1.-Plaça del Pes (fornícula). Capelleta barroca a la façana lateral de la cas de la ciutat. Incorporada durant l’ampliació projectada per fra Josep de la Concepció el 1670.

 

2.-Plafó de rajoles decorades, on predomina el color blau, situat sota la porxada de la plaça, per la banda interna, a tocar de la Casa de la Ciutat.

 

 

3.- Presbiteri de l’església de la Pietat amb escultures dels dos sants, de Carles Morató, i tres pintures de Marià Colomer amb escenes lligades a la tradició dels sants Màrtirs, de mitjan i finals del segle XVIII.

 

 

4.- Capelleta en format de fornícula, de principis del segle XX, davant de la façana conservada de l’antiga església de sant Sadurní on la tradició situa la troballa de les relíquies

 

 

5.- Façana de l’església de la Pietat, iniciada el 1664 i projectada pel mestre d’obra Josep Morató. A la fornícula central s’hi poden veure les figures esculpides de la Mare de Déu de la Pietat amb un dels Sants Màrtirs a cada banda.

 

 

6.- Urna gòtica d’alabastre que va ser utilitzada com a reliquiari entre 1386 i 1657 per acollir les cendres dels dos sants. Es troba al Museu Episcopal de Vic. Conté tres relleus amb escenes de la via llegendària dels Sants Màrtirs.

 

 

7.- Façana de la catedral de Vic. Fins a l’inici de la Guerra Civil, a la part superior hi havia grans imatges escultòriques dels diferents sants patrons de Vic. En dues cornises laterals hi havia les imatges dels Sants Màrtirs.

 

 

8.- Plafó de rajoles situat al pati del Palau Episcopal on hi ha la inscripció “Sans Martis Lluciá ÿ Maciá"

 

 

9.- Capelleta enformat de fornícula, quadrada, al carrer Bisbe Casadevall, possiblement de principi del segle XX

 

10.- Font monumental situada a la plaça dels Màrtirs, realitzada el 1928 per Manel Gausa. Hi ha un relleu metàl·lic amb les imatges dels dos sants. En edifici privat de la mateixa plaça, hi ha un plafó de rajoles decorades on predomina el color marró.

 

 

 

 


El 9 Nou, 3 d'octubre de 2014

 

Catalunya Cristiana, 5 d'octubre de 2014