La versión de su navegador no está debidamente actualizada. Le recomendamos actualizarla a la versión más reciente.

Visita guiada: Les tres ermites de Manlleu

El nord del terme de Manlleu  acull tres ermites emblemàtiques que es poden visitar en un mateix itinerari que combina la descoberta del patrimoni cultural i la caminada. Cadascuna de les tres ermites representa un moment històric i estil diferents, així com el motiu de la seva construcció.

1.- Sant Esteve de Vila-setrú

2.- Sant Jaume de Vilamontà

3.- Santuari de Puig-agut

 

 

La idea central de la ruta és resseguir l'evolució històrica, a partir de tres èpoques diferents, de la implantació del cristianisme al Catalunya i de les manifestacions devoció popular al municipi de Manlleu i per extensió a total país.

Sortida des de l’estació de RENFE de Manlleu.

 

1.- Sant Esteve de Vila-setrú és una església de l'antiguitat tardana. L'acta de consagració de Santa Maria de Manlleu de l'any 906 la situa com a sufragània d'aquesta (Santa Maria) i diu textualment "com solia tenir en temps antics". Les excavacions que s'hi van fer el 1992 van trobar algunes restes de l’antiguitat tardana i la construcció del temple medieval i barroc. L'advocació és clara: la devoció a sant Esteve, el protomàrtir, es difon especialment arran de la "suposada" troballa de les seves relíquies l’any 415.

 

2.- Sant Jaume de Vilamontà. L'edifici actual és de mitjan del segle XIX però hereu d'una esglesiola romànica del XIII o anterior i situada més al nord. L'actual, precisament, és fruit d'un vot de poble després de l'epidèmia del còlera de 1854. L'advocació és un sant de difusió medieval i l'acció constructora fruit de la devoció manlleuenca que li mostrava en forma d'aquest vot. Sant Jaume ha estat el tradicional copatró de Manlleu.

 

3.- Santuari de Puig-agut: edifici neogòtic de 1883-1886 fruit de la devoció del seu promotor Ramon Madirolas (hisendat manlleuenc molt peculiar) i del bisbe Morgades al Sagrat Cor de Jesús (Morgades va dedicar-li tot el Bisbat a l'inici del seu exercici). Els tres titulars (Sagrat Cor, Mare de Déu de Lourdes i Sant Josep són de devoció moderna). És de propietat privada però adscrita a la parròquia de Sant Pau de l'Erm de Manlleu (el bisbe Casanova va venir-hi en dues ocasions el 2011 en celebrar el 125è aniversari de la benedicció). Hi ha una associació (de la qual sóc membre vocal) que en gestiona el manteniment. Té un bar-restaurant adossat que podria servir per fer un refrigeri o dinar.

 

Retorn, pel mateix camí de l’anada.

Durada aproximada: 3 hores